Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
ul.Nowoursynowska 166,
02-787
Warszawa
woj.mazowieckie
tel. (022) 593-10-20
fax. (022) 593-10-39
- Stacjonarne
- Niestacjonarne
- Podyplomowe
studia I stopnia
studia II stopnia
studia jednolite
studia I stopnia
studia II stopnia
studia jednolite
- studia zaoczne, - studia wieczorowe, - studia zaoczne i studia wieczorowe
System studiów
- niestacjonarne, - stacjonarne, - przez internet
Kierunek: Dietetyka - studia magisterskie
Tryb: studia stacjonarne
Wydział: Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji
Opis kierunku | AA | zwiń |
STUDIA I STOPNIA
STACJONARNE (S)
limit przyjęć 60
kwalifikacja biologia lub chemia
początek zajęć semestr zimowy
czas trwania studiów 3 lata/6 semestrów
uzyskany tytuł licencjat
STUDIA II STOPNIA
STACJONARNE (S)
limit przyjęć 60
kwalifikacja test kwalifikacyjny z przedmiotów objętych standardami kształcenia dla studiów I stopnia na kierunku dietetyka oraz dyplom licencjata na kierunku dietetyka
początek zajęć semestr zimowy czas trwania studiów 2 lata/4 semestry uzyskany tytuł magister
SPECJALIZACJE
STUDIA I STOPNIA
* dietetyczno-żywieniowa
* dietetyczno-technologiczna wybór specjalizacji: 4. semestr
ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW
I stopień: chemia ogólna i organiczna, chemia żywności, parazytologia, anatomia człowieka, fizjologia człowieka, biochemia ogólna i żywności, mikrobiologia ogólna i żywności, towaroznawstwo surowców i żywności, ogólna technologia żywności, higiena żywności i żywienia, toksykologia żywności, analiza i ocena jakości żywności, analiza sensoryczna żywności, żywienie człowieka, ocena żywienia, racjonalizacja żywienia, podstawy dietetyki, podstawy genetyki, genetyczne podstawy chorób, dietoterapia, dietoprofilaktyka, dietetyka pediatryczna, technologia gastronomiczna, opakowania i przechowalnictwo żywności, kliniczny zarys chorób, farmakologia, farmakoterapia, interakcje leków z żywnością, ochrona zdrowia, prawo w ochronie zdrowia, kwalifikowana pierwsza pomoc, psychologia ogólna i żywienia, socjologia, etyka, informatyka w żywieniu, statystyka, ekologia, edukacja żywieniowa; opcja specjalizacyjna dietetyczno-żywie-niowa (regulacja metabolizmu, poradnictwo dietetyczne, biologiczna ocena żywności, nutrigenomika, diagnostyka laboratoryjna); opcja specjalizacyjna dietetyczno-tech-nologiczna (towaroznawstwo żywności funkcjonalnej, catering w placówkach służby zdrowia, towaroznawstwo żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego)
II stopień: fizjologia żywienia człowieka, żywienie kobiet ciężarnych, dietoprofilaktyka, leczenie dietetyczne chorób dietozależnych, jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności, towaroznawstwo żywności, przechowalnictwo żywności, patofizjologia kliniczna, demografia i epidemiologia żywieniowa, psychologia kliniczna, immunologia, zdrowie publiczne, funkcjonowanie systemów ochrony zdrowia, żywienie a profilaktyka chorób cywilizacyjnych, żywienie szpitalne, edukacja i poradnictwo żywieniowe i dietetyczne, polityka wyżywienia, ocena stanu zdrowia badania laboratoryjne, planowanie i metodologia badań, żywienie kliniczne
SYLWETKA ABSOLWENTA
absolwenci studiów I stopnia posiadają wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw; są przygotowani do planowania racjonalnego żywienia różnych grup ludności; są specjalistami z zakresu oceny stanu odżywienia oraz sposobu żywienia w różnych stanach zdrowia i niedożywienia; posiadają umiejętność poradnictwa żywieniowego i dietetycznego w zakresie profilaktyki chorób dietozależnych, kontroli jakości żywności w produkcji i podczas jej przechowywania; potrafią zarządzać i kontrolować procesy produkcji potraw w placówkach zdrowia zgodnie z zasadami Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP); potrafią organizować i prowadzić żywienie ludzi zdrowych i chorych w zakresie indywidualnym i zbiorowym, a w tym szpitalnym; potrafią organizować i prowadzić poradnictwo żywieniowe i dietetyczne oraz edukację żywieniową; absolwenci studiów II stopnia posiadają zaawansowaną wiedzę i umiejętności w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego, poradnictwa żywieniowego i dietetycznego, są specjalistami w zakresie planowania i wdrażania żywienia indywidualnego, zbiorowego, szpitalnego dla różnych grup ludności oraz leczenia dietetycznego, oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia, zapobiegania niedożywieniu; potrafią pracować z osobami chorymi, umieją kierować produkcją potraw; potrafią prowadzić badania i edukację z zakresu żywienia i dietetyki; potrafią dokonać oceny jakości żywności zgodnie z obowiązującym prawem; posiadają umiejętność kierowania zespołem ludzi oraz placówkami terapeutycznymi i doradczymi
absolwenci mogą podjąć pracę w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, poradniach żywieniowych, chorób metabolicznych, chorób przewodu pokarmowego, zakładach żywienia zbiorowego i zakładach cateringowych obsługi szpitali, sanatoriów, domów opieki; mogą pracować w placówkach sportowych, szkolnictwie, organizacjach konsumenckich, instytutach naukowo-badawczych, usługach doradztwa żywieniowo-dietetycznego, placówkach edukacji żywieniowej i upowszechniania wiedzy
STACJONARNE (S)
limit przyjęć 60
kwalifikacja biologia lub chemia
początek zajęć semestr zimowy
czas trwania studiów 3 lata/6 semestrów
uzyskany tytuł licencjat
STUDIA II STOPNIA
STACJONARNE (S)
limit przyjęć 60
kwalifikacja test kwalifikacyjny z przedmiotów objętych standardami kształcenia dla studiów I stopnia na kierunku dietetyka oraz dyplom licencjata na kierunku dietetyka
początek zajęć semestr zimowy czas trwania studiów 2 lata/4 semestry uzyskany tytuł magister
SPECJALIZACJE
STUDIA I STOPNIA
* dietetyczno-żywieniowa
* dietetyczno-technologiczna wybór specjalizacji: 4. semestr
ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW
I stopień: chemia ogólna i organiczna, chemia żywności, parazytologia, anatomia człowieka, fizjologia człowieka, biochemia ogólna i żywności, mikrobiologia ogólna i żywności, towaroznawstwo surowców i żywności, ogólna technologia żywności, higiena żywności i żywienia, toksykologia żywności, analiza i ocena jakości żywności, analiza sensoryczna żywności, żywienie człowieka, ocena żywienia, racjonalizacja żywienia, podstawy dietetyki, podstawy genetyki, genetyczne podstawy chorób, dietoterapia, dietoprofilaktyka, dietetyka pediatryczna, technologia gastronomiczna, opakowania i przechowalnictwo żywności, kliniczny zarys chorób, farmakologia, farmakoterapia, interakcje leków z żywnością, ochrona zdrowia, prawo w ochronie zdrowia, kwalifikowana pierwsza pomoc, psychologia ogólna i żywienia, socjologia, etyka, informatyka w żywieniu, statystyka, ekologia, edukacja żywieniowa; opcja specjalizacyjna dietetyczno-żywie-niowa (regulacja metabolizmu, poradnictwo dietetyczne, biologiczna ocena żywności, nutrigenomika, diagnostyka laboratoryjna); opcja specjalizacyjna dietetyczno-tech-nologiczna (towaroznawstwo żywności funkcjonalnej, catering w placówkach służby zdrowia, towaroznawstwo żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego)
II stopień: fizjologia żywienia człowieka, żywienie kobiet ciężarnych, dietoprofilaktyka, leczenie dietetyczne chorób dietozależnych, jakość i bezpieczeństwo zdrowotne żywności, towaroznawstwo żywności, przechowalnictwo żywności, patofizjologia kliniczna, demografia i epidemiologia żywieniowa, psychologia kliniczna, immunologia, zdrowie publiczne, funkcjonowanie systemów ochrony zdrowia, żywienie a profilaktyka chorób cywilizacyjnych, żywienie szpitalne, edukacja i poradnictwo żywieniowe i dietetyczne, polityka wyżywienia, ocena stanu zdrowia badania laboratoryjne, planowanie i metodologia badań, żywienie kliniczne
SYLWETKA ABSOLWENTA
absolwenci studiów I stopnia posiadają wiedzę z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw; są przygotowani do planowania racjonalnego żywienia różnych grup ludności; są specjalistami z zakresu oceny stanu odżywienia oraz sposobu żywienia w różnych stanach zdrowia i niedożywienia; posiadają umiejętność poradnictwa żywieniowego i dietetycznego w zakresie profilaktyki chorób dietozależnych, kontroli jakości żywności w produkcji i podczas jej przechowywania; potrafią zarządzać i kontrolować procesy produkcji potraw w placówkach zdrowia zgodnie z zasadami Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (HACCP); potrafią organizować i prowadzić żywienie ludzi zdrowych i chorych w zakresie indywidualnym i zbiorowym, a w tym szpitalnym; potrafią organizować i prowadzić poradnictwo żywieniowe i dietetyczne oraz edukację żywieniową; absolwenci studiów II stopnia posiadają zaawansowaną wiedzę i umiejętności w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego, poradnictwa żywieniowego i dietetycznego, są specjalistami w zakresie planowania i wdrażania żywienia indywidualnego, zbiorowego, szpitalnego dla różnych grup ludności oraz leczenia dietetycznego, oceny stanu odżywienia i sposobu żywienia, zapobiegania niedożywieniu; potrafią pracować z osobami chorymi, umieją kierować produkcją potraw; potrafią prowadzić badania i edukację z zakresu żywienia i dietetyki; potrafią dokonać oceny jakości żywności zgodnie z obowiązującym prawem; posiadają umiejętność kierowania zespołem ludzi oraz placówkami terapeutycznymi i doradczymi
absolwenci mogą podjąć pracę w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, poradniach żywieniowych, chorób metabolicznych, chorób przewodu pokarmowego, zakładach żywienia zbiorowego i zakładach cateringowych obsługi szpitali, sanatoriów, domów opieki; mogą pracować w placówkach sportowych, szkolnictwie, organizacjach konsumenckich, instytutach naukowo-badawczych, usługach doradztwa żywieniowo-dietetycznego, placówkach edukacji żywieniowej i upowszechniania wiedzy
Zasady rekrutacji | AA | zwiń |
http://www.sggw.pl/rekrutacja/
Opłaty | AA | zwiń |
http://www.sggw.pl/rekrutacja/odplatnosc-za-studia/
Dziekanat/sekretariat | AA | zwiń |
ul. Nowoursynowska 159c, 02-776 Warszawa
budynek nr 32
022 593 70 50
dwnzck@sggw.pl
rekrutacja 022 593 10 20
budynek nr 32
022 593 70 50
dwnzck@sggw.pl
rekrutacja 022 593 10 20