Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu
ul.Wojska Polskiego 28,
60-637
Poznań
woj.wielkopolskie
tel. (61) 8487011, (61) 8487522
fax. (61) 846-67-16
- Stacjonarne
- Niestacjonarne
- Podyplomowe
studia I stopnia
studia II stopnia
studia jednolite
studia I stopnia
studia II stopnia
studia jednolite
- studia zaoczne, - studia wieczorowe, - studia zaoczne i studia wieczorowe
System studiów
- niestacjonarne, - stacjonarne, - przez internet
Kierunek: Dietetyka - studia licencjackie
Tryb: studia niestacjonarne
Wydział: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu
Opis kierunku | AA | zwiń |
Dietetyka - studia stacjonarne (licencjackie) I stopnia trwają 7 semestrów a niestacjonarne 7 semestrów. Podstawą programu jest kształcenie w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego, analizy i oceny żywności, technologii przygotowania potraw oraz podstawowej wiedzy medycznej. Przykładowe przedmioty i treści kształcenia: chemia i mikrobiologia, anatomia i fizjologia człowieka, elementy etyki i psychologii, biochemia ogólna i żywności, parazytologia, podstawy żywienia i produkcja żywności dietetycznej, toksykologia żywności, dietoterapia, epidemiologia, ochrona zdrowia i edukacja żywieniowa.
Zasady rekrutacji | AA | zwiń |
Podstawą postępowania kwalifikacyjnego jest punktacja wynikająca z podsumowania:
1)wyników egzaminu maturalnego (nowa matura) na poziomie podstawowym i/lub rozszerzonym lub egzaminu dojrzałości (stara matura) części pisemnej i ustnej z jednego wybranego przedmiotu kierunkowego (biologia albo chemia, albo fizyka z astronomią, albo matematyka), stanowiąca 80% punktów,
2)wyników z części pisemnej egzaminu maturalnego z języka polskiego i języka obcego nowożytnego na poziomie podstawowym lub rozszerzonym (wynik lepszy), albo części pisemnej lub ustnej egzaminu dojrzałości (ocena lepsza) 20% punktów. W przypadku kandydata, który na egzaminie dojrzałości nie zdawał języka obcego w punktacji uwzględniona zostanie ocena uzyskana na świadectwie ukończenia szkoły średniej.
1)wyników egzaminu maturalnego (nowa matura) na poziomie podstawowym i/lub rozszerzonym lub egzaminu dojrzałości (stara matura) części pisemnej i ustnej z jednego wybranego przedmiotu kierunkowego (biologia albo chemia, albo fizyka z astronomią, albo matematyka), stanowiąca 80% punktów,
2)wyników z części pisemnej egzaminu maturalnego z języka polskiego i języka obcego nowożytnego na poziomie podstawowym lub rozszerzonym (wynik lepszy), albo części pisemnej lub ustnej egzaminu dojrzałości (ocena lepsza) 20% punktów. W przypadku kandydata, który na egzaminie dojrzałości nie zdawał języka obcego w punktacji uwzględniona zostanie ocena uzyskana na świadectwie ukończenia szkoły średniej.
Terminy rekrutacyjne | AA | zwiń |
Bliższe szczegóły po adresem : http://rekrutacja.puls.edu.pl
Opłaty | AA | zwiń |
Bliższe szczegóły po adresem : http://rekrutacja.puls.edu.pl
Dziekanat/sekretariat | AA | zwiń |
60-637 Poznań, ul. Wojska Polskiego 28,
tel.: (61) 848-70-95, 848-70-97
dietetyka, towaroznawstwo, technologia żywności i żywienie człowieka
www.up.poznan.pl/wnoziz
e-mail: wtz_dz@up.poznan.pl
tel.: (61) 848-70-95, 848-70-97
dietetyka, towaroznawstwo, technologia żywności i żywienie człowieka
www.up.poznan.pl/wnoziz
e-mail: wtz_dz@up.poznan.pl