Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska w Przemyślu

ul.Książąt Lubomirskich 6, 37-700 Przemyśl
woj.podkarpackie
tel. (16) 735-51-00
fax. (16) 735-51-01

Kierunek: Bezpieczeństwo żywności

Opis kierunku

AAzwiń
Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska w Przemyślu zaprasza wszystkich chętnych do podjęcia inżynierskich studiów I stopnia na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności.
Studenci nabywają wiedzę z zakresu technologii wytwarzania wyrobów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego oraz produktów gastronomicznych, poznając zasady przygotowania, przetwarzania, utrwalania, pakowania, magazynowania, transportu i wprowadzania do obrotu. Nabywają również wiedzę i umiejętności związane z oceną jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego surowców, półproduktów i wyrobów gotowych. Przyszli inżynierowie przygotowują się do realizacji zadań w zakresie projektowania nowych wyrobów i technologii ich wytwarzania, a także możliwości jej wzbogacania w dodatkowe substancje funkcjonale. Słuchacze poznają przepisy dotyczące prawa żywnościowego, systemy gwarantujące bezpieczeństwo żywności takie jak GMP, GHP, HACCP oraz normy ISO. Proponowany program studiów pozwala zdobyć wiedzę umożliwiającą merytoryczny nadzór i kontrolę nad poszczególnymi etapami produkcji żywności, a także identyfikować zagrożenia mogące wpłynąć na negatywną jej ocenę.

Na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności proponujemy następujące specjalności:

- technologia żywności
- gastronomia
- dietetyka


Ścieżka kariery:

Po ukończeniu 3,5 letnich studiów inżynierskich w PWSW w Przemyślu absolwent kierunku „bezpieczeństwo i produkcja żywności" jest przygotowany do podjęcia pracy w sektorze gospodarki i instytucjach związanych z produkcją i oceną jakości oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Może znaleźć zatrudnienie w małych i średnich przetwórniach, także wytwarzających produkty regionalne na potrzeby turystów, zakładach gastronomicznych, laboratoriach zajmujących się oceną jakości i bezpieczeństwa żywności, a także w instytucjach odpowiedzialnych za kontrolę produktów żywnościowych wprowadzanych na teren Unii Europejskiej. Są także przygotowani do podjęcia własnej działalności gospodarczej w zakresie produkcji i dystrybucji żywności. Absolwent może również kontynuować dalsze studia.

Zasady rekrutacji

AAzwiń
Rekrutacja odbywać się będzie w trybie konkursu świadectw dojrzałości.

Terminy rekrutacyjne

AAzwiń
Termin składania dokumentów upływa z dniem 31 lipca 2016 roku.

http://www.pwsw.eu/zasady-rekrutacji

Dziekanat/sekretariat

AAzwiń
Rektorat PWSW w Przemyślu

ul. Książąt Lubomirskich 6
37-700 Przemyśl
tel. 16 73 55 100
fax 16 73 55 101
e-mail: rektorat@pwsw.pl

Godziny urzędowania 8.00-15.00