Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska w Przemyślu
ul.Książąt Lubomirskich 6,
37-700
Przemyśl
woj.podkarpackie
tel. (16) 735-51-00
fax. (16) 735-51-01
- Stacjonarne
- Podyplomowe
studia I stopnia
studia II stopnia
studia jednolite
System studiów
- niestacjonarne, - stacjonarne, - przez internet
Kierunek: Bezpieczeństwo żywności - studia inżynierskie
Tryb: studia stacjonarne
Opis kierunku | AA | zwiń |
Państwowa Wyższa Szkoła Wschodnioeuropejska w Przemyślu zaprasza wszystkich chętnych do podjęcia inżynierskich studiów I stopnia na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności.
Studenci nabywają wiedzę z zakresu technologii wytwarzania wyrobów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego oraz produktów gastronomicznych, poznając zasady przygotowania, przetwarzania, utrwalania, pakowania, magazynowania, transportu i wprowadzania do obrotu. Nabywają również wiedzę i umiejętności związane z oceną jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego surowców, półproduktów i wyrobów gotowych. Przyszli inżynierowie przygotowują się do realizacji zadań w zakresie projektowania nowych wyrobów i technologii ich wytwarzania, a także możliwości jej wzbogacania w dodatkowe substancje funkcjonale. Słuchacze poznają przepisy dotyczące prawa żywnościowego, systemy gwarantujące bezpieczeństwo żywności takie jak GMP, GHP, HACCP oraz normy ISO. Proponowany program studiów pozwala zdobyć wiedzę umożliwiającą merytoryczny nadzór i kontrolę nad poszczególnymi etapami produkcji żywności, a także identyfikować zagrożenia mogące wpłynąć na negatywną jej ocenę.
Na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności proponujemy następujące specjalności:
- technologia żywności
- gastronomia
- dietetyka
Ścieżka kariery:
Po ukończeniu 3,5 letnich studiów inżynierskich w PWSW w Przemyślu absolwent kierunku „bezpieczeństwo i produkcja żywności" jest przygotowany do podjęcia pracy w sektorze gospodarki i instytucjach związanych z produkcją i oceną jakości oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Może znaleźć zatrudnienie w małych i średnich przetwórniach, także wytwarzających produkty regionalne na potrzeby turystów, zakładach gastronomicznych, laboratoriach zajmujących się oceną jakości i bezpieczeństwa żywności, a także w instytucjach odpowiedzialnych za kontrolę produktów żywnościowych wprowadzanych na teren Unii Europejskiej. Są także przygotowani do podjęcia własnej działalności gospodarczej w zakresie produkcji i dystrybucji żywności. Absolwent może również kontynuować dalsze studia.
Studenci nabywają wiedzę z zakresu technologii wytwarzania wyrobów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego oraz produktów gastronomicznych, poznając zasady przygotowania, przetwarzania, utrwalania, pakowania, magazynowania, transportu i wprowadzania do obrotu. Nabywają również wiedzę i umiejętności związane z oceną jakości i bezpieczeństwa zdrowotnego surowców, półproduktów i wyrobów gotowych. Przyszli inżynierowie przygotowują się do realizacji zadań w zakresie projektowania nowych wyrobów i technologii ich wytwarzania, a także możliwości jej wzbogacania w dodatkowe substancje funkcjonale. Słuchacze poznają przepisy dotyczące prawa żywnościowego, systemy gwarantujące bezpieczeństwo żywności takie jak GMP, GHP, HACCP oraz normy ISO. Proponowany program studiów pozwala zdobyć wiedzę umożliwiającą merytoryczny nadzór i kontrolę nad poszczególnymi etapami produkcji żywności, a także identyfikować zagrożenia mogące wpłynąć na negatywną jej ocenę.
Na kierunku bezpieczeństwo i produkcja żywności proponujemy następujące specjalności:
- technologia żywności
- gastronomia
- dietetyka
Ścieżka kariery:
Po ukończeniu 3,5 letnich studiów inżynierskich w PWSW w Przemyślu absolwent kierunku „bezpieczeństwo i produkcja żywności" jest przygotowany do podjęcia pracy w sektorze gospodarki i instytucjach związanych z produkcją i oceną jakości oraz bezpieczeństwa zdrowotnego żywności. Może znaleźć zatrudnienie w małych i średnich przetwórniach, także wytwarzających produkty regionalne na potrzeby turystów, zakładach gastronomicznych, laboratoriach zajmujących się oceną jakości i bezpieczeństwa żywności, a także w instytucjach odpowiedzialnych za kontrolę produktów żywnościowych wprowadzanych na teren Unii Europejskiej. Są także przygotowani do podjęcia własnej działalności gospodarczej w zakresie produkcji i dystrybucji żywności. Absolwent może również kontynuować dalsze studia.
Zasady rekrutacji | AA | zwiń |
Rekrutacja odbywać się będzie w trybie konkursu świadectw dojrzałości.
Terminy rekrutacyjne | AA | zwiń |
Termin składania dokumentów upływa z dniem 31 lipca 2016 roku.
http://www.pwsw.eu/zasady-rekrutacji
http://www.pwsw.eu/zasady-rekrutacji
Dziekanat/sekretariat | AA | zwiń |
Rektorat PWSW w Przemyślu
ul. Książąt Lubomirskich 6
37-700 Przemyśl
tel. 16 73 55 100
fax 16 73 55 101
e-mail: rektorat@pwsw.pl
Godziny urzędowania 8.00-15.00
ul. Książąt Lubomirskich 6
37-700 Przemyśl
tel. 16 73 55 100
fax 16 73 55 101
e-mail: rektorat@pwsw.pl
Godziny urzędowania 8.00-15.00