Wyższa Szkoła Inżynierii i Zdrowia
- Stacjonarne
- Niestacjonarne
- Podyplomowe
Kierunek: Dietetyka - studia magisterskie
Opis kierunku | AA | zwiń |
Nowość w ofercie Wyższej Szkoły Inżynierii i Zdrowia w Warszawie.
Podstawowym celem kształcenia na kierunku dietetyka jest wykształcenie wysoko wykwalifikowanych specjalistów, którzy dzięki szerokiej wiedzy interdyscyplinarnej ze szczególnym uwzględnieniem wiedzy z zakresu nauk o zdrowiu, nauk medycznych oraz wiedzy z zakresu technologii żywności i żywienia będą konkurencyjną, a co ważne pożądaną i poszukiwaną kadrą współpracującą oraz wspierającą lekarzy w procesie leczenia chorób dietozależnych zarówna na lokalnym, krajowym, a także europejskim rynku pracy, a także samodzielną kadrą realizującą się wszystkich obszarach zainteresowania współczesnej dietetyki.
Studia II stopnia na kierunku dietetyka dostarczają studentowi aktualnej wiedzy z zakresu właściwego postępowania dietetycznego i kładą nacisk na umiejętności praktyczne umożliwiające absolwentowi pracę w zespołach interdyscyplinarnych odpowiadających za profilaktyką i leczenie dietetyczne dostosowane do potrzeb żywieniowych, a dalej pozwalają na udział w planowaniu i wdrożeniu leczenia żywieniowego niezbędnego przy wielu schorzeniach.
Kształcenie na kierunku dietetyka dostarcza gruntownej wiedzy o mechanizmach i złożonych zależnościach dotyczących żywienia człowieka, surowcach i produktach spożywczych wykorzystywanych w procesie konstruowania planów żywieniowych, a co ważne pozwala wykształcić umiejętności formułowania i innowacyjnego rozwiązywania złożonych i nietypowych problemów związanych z realizacją zadań zawodowych na stanowisku dietetyka, przygotowywania programów profilaktycznych, co ostatecznie przygotowuje absolwenta do podjęcia współpracy w środowisku medycznym oraz w obszarze ochrony zdrowia, a także rozpoczęcia własnej działalności zawodowej.
Głównym celem realizacji kształcenia na kierunku technologia kosmetyku jest wykształcenie kadr przygotowanych do pracy w obszarze przemysłu kosmetycznego m.in.
- podmioty lecznicze;
- zakłady żywienia zbiorowego otwartego (stołówkach, jadłodajniach, restauracjach, kawiarniach z własnym zapleczem gastronomicznym);
- poradnie dietetyczne;
- podmioty działające w obszarze ochrony zdrowia, w tym podmioty kontrolno-nadzorcze [np. stacje sanitarno-epidemiologiczne];
- zakłady przemysłu spożywczego;
- studia i gabinety modelowania sylwetki.
Absolwent studiów II stopnia na kieruku dietetyka może podjąć zatrudnienie w następujących jednostkach:
- prowadzenie poradnictwa żywieniowego dla różnych grup populacyjnych tj. ludzi zdrowych jak
i chorych; - przeprowadzenie wywiadu żywieniowego oraz ocena sposobu żywienia i stanu odżywiania;
- weryfikowanie błędów w odżywianiu i wdrażanie metod zmiany nawyków żywieniowych i aktywności fizycznej;
- przeprowadzenie analizy i oceny efektów wdrożonego postępowania dietetycznego;
- prowadzenie dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów;
- interpretowanie wyników badań laboratoryjnych w celu zastosowania dietoterapii;
- stosowanie żywienia klinicznego z wykorzystaniem produktów specjalnego przeznaczenia żywieniowego;
- współpraca w interdyscyplinarnym zespole terapeutycznym;
- uczestniczenie w leczeniu żywieniowym pod nadzorem lekarza;
- edukowanie w obszarze zdrowego trybu życia.
Więcej informacji o kierunku:
https://wsiiz.pl/oferta-edukacyjna/studia-magisterskie/sciezki-ksztalcenia-na-kierunku-dietetyka/
Na kierunku wydzieleno ścieżkę kształcenia „Bezpieczeństwo żywności i żywienia” w ramach programu „Modyfikacja programu studiów II stopnia na kierunku Dietetyka w Wyższej Szkole Inżynierii i Zdrowia w Warszawie”, który jest dofinansowany przez UE ze środków Funduszy Europejskich dla Rozwoju Społecznego 2021- 2027 (FERS).
Zasady rekrutacji | AA | zwiń |
- kserokopia dyplomu ukończenia szkoły wyższej (oryginał lub odpis do wglądu), w przypadku kandydatów (studentów ostatniego semestru) należy dostarczyć podpisane oświadczenie
- kserokopia suplementu do dyplomu [oryginał do wglądu]
- kserokopia świadectwa dojrzałości [oryginał do wglądu]
- uzupełnione online i wydrukowane podanie z zakreśleniem kierunku studiów
- dwie fotografie (Wymiar 35 mm x 45 mm )
- płyta ze zdjęciem cyfrowym - (format: „*.jpg, 368x456 [szer. x wys. w px], 300dpi ”) + potwierdzenie opłaty w kwocie 17 zł - nie dotyczy absolwentów WSIiZ, którzy posiadają już elektroniczną legitymację studencką
- kserokopia dowodu osobistego
- jeśli jesteś tegorocznym dyplomantem już dziś możesz zagwarantować sobie miejsce na wybranym kierunku studiów magisterskich. Wystarczy, że zamiast dyplomu dołączysz podpisane oświadczenie
- potwierdzenie dokonania opłaty rekrutacyjnej w kwocie 85 zł
- Zaświadczenie lekarskie jest osobne dla każdego kierunku i można je pobrać ze strony https://wsiiz.pl/rekrutacja/proces-rekrutacji/
Opłaty | AA | zwiń |
Dziekanat/sekretariat | AA | zwiń |
e-mail: rekrutacja@wsiiz.pl
tel.: 22 562 35 10 / 11 / 12
tel./fax: 22 646 34 18
skype: wsiiz-administracja