VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
ul.Arabska 7A,
03-977
Warszawa
woj.mazowieckie
tel. (+48) 506 561 999
- Stacjonarne
- Niestacjonarne
- Podyplomowe
studia I stopnia
studia II stopnia
studia jednolite
studia I stopnia
studia II stopnia
studia jednolite
- studia zaoczne, - studia wieczorowe, - studia zaoczne i studia wieczorowe
System studiów
- niestacjonarne, - stacjonarne, - przez internet
Kierunek: Food design - studia licencjackie
Tryb: studia niestacjonarne
Opis kierunku | AA | zwiń |
Trwające siedem semestrów studia w VMI CULINARY SCHOOL profesjonalnie przygotowują do podejmowania wyzwań zawodowych lub kontynuowania nauki na studiach magisterskich. Autorski program studiów obejmuje połączenie trzech profili kształcenia:
- Praktycznego,
- Kontekstowego w zakresie znajomości produktów, historii i antropologii jedzenia,
- Biznesowego.
Studenci mogą kształcić się w zakresie specjalności FOOD DESIGN.
FOOD DESIGN jest specjalnością dedykowaną przyszłym szefom kuchni i kreatorom kulinarnym, ludziom kreatywnym o wrażliwości degustacyjnej i estetycznej, chcącym znaleźć swoje miejsce pracy w ekskluzywnych restauracjach i studiach kulinarnych oraz wszędzie tam, gdzie tworzone są koncepcje nowych dań i kreowane są nowe trendy.
W trakcie pierwszych 3 semestrów studenci zdobywają podstawy: historii, rozwoju i kontekstu społeczno-kulturowego gastronomii twórczego, kreatywnego, plastycznego myślenia i działania znajomości organizacji branży kulinarnej znajomości struktury i przemian rynku rozpoznawania i badania trendów oraz innowacji rozpoznawania własnej ścieżki kariery w branży kulinarnej
Studia prowadzone są w języku polskim w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym.
Studia FOOD DESIGN należą do obszaru kształcenia z zakresu kierunku WZORNICTWO wzbogaconego o kluczowe elementy gastronomii, dietetyki i kultury stołu. Specjalność ma charakter interdyscyplinarny i jest powiązana z takimi dziedzinami nauki i kierunkami studiów jak: zarządzanie, historia, sztuka, geografia, technologia żywności i żywienie człowieka, zootechnika, dziennikarstwo i towaroznawstwo.
Tu kształcić się będą przyszli szefowie kuchni, menedżerowie restauracji, dziennikarze kulinarni, fachowcy pracujący we wszystkich sektorach szeroko rozumianego przemysłu gastronomicznego, profesjonaliści umiejący łączyć kreatywność z wiedzą z zakresu nowoczesnych technik kulinarnych, znajomości produktów i trendów oraz z rzeczywistą znajomością zasad rynku.
Studenci kierunku zdobędą wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne, które pozwolą im na pracę w renomowanych restauracjach. Będą posiadali zarówno przygotowanie w zakresie technik kulinarnych, jak i pozyskiwania surowców roślinnych i zwierzęcych o odpowiedniej jakości i przydatności technologicznej. Będą znali zarówno historię i oblicza kuchni polskiej, ze szczególnym uwzględnieniem dań regionalnych, jak i kuchnie świata oraz historię i obyczajowość związaną z kulturą stołu. Zostaną przygotowani do prowadzenia firmy gastronomicznej zarówno od strony technologicznej, ekonomicznej i organizacyjno-prawnej, jak i do kształcenia i doskonalenia personelu oraz edukacji kulinarnej. Zdobędą umiejętności w zakresie autoprezentacji i kształtowania swojego wizerunku oraz odpowiednie zaplecze intelektualne inspirujące do własnych, autorskich poszukiwań w zakresie sztuki kulinarnej.
CEL KSZTAŁCENIA:
Zapoznanie z wiedzą:
- produktach spożywczych, składzie chemicznym surowców i specyfikacji produktów żywnościowych oraz ich cech organoleptycznych,
- o kuchniach świata
- o historii kuchni polskiej
- o procesach zachodzących w technologii gastronomicznej,
- o zasadach żywienia człowieka,
- o funkcjonowaniu restauracji,
- o kulturze stołu.
Wykształcenie umiejętności:
- rozumienia historycznego, kulturowego, technologicznego i żywieniowego kontekstu sporządzania potraw,
- doboru produktów żywnościowych do sporządzenia określonej potrawy, zasad kompozycji i twórczego podejścia do tworzenia menu,
- stosowania odpowiednich technik kulinarnych w zależności od doboru produktów i kuchni,
- świadomego kształtowania wizerunku restauracji i siebie jako szefa kuchni.
- Praktycznego,
- Kontekstowego w zakresie znajomości produktów, historii i antropologii jedzenia,
- Biznesowego.
Studenci mogą kształcić się w zakresie specjalności FOOD DESIGN.
FOOD DESIGN jest specjalnością dedykowaną przyszłym szefom kuchni i kreatorom kulinarnym, ludziom kreatywnym o wrażliwości degustacyjnej i estetycznej, chcącym znaleźć swoje miejsce pracy w ekskluzywnych restauracjach i studiach kulinarnych oraz wszędzie tam, gdzie tworzone są koncepcje nowych dań i kreowane są nowe trendy.
W trakcie pierwszych 3 semestrów studenci zdobywają podstawy: historii, rozwoju i kontekstu społeczno-kulturowego gastronomii twórczego, kreatywnego, plastycznego myślenia i działania znajomości organizacji branży kulinarnej znajomości struktury i przemian rynku rozpoznawania i badania trendów oraz innowacji rozpoznawania własnej ścieżki kariery w branży kulinarnej
Studia prowadzone są w języku polskim w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym.
Studia FOOD DESIGN należą do obszaru kształcenia z zakresu kierunku WZORNICTWO wzbogaconego o kluczowe elementy gastronomii, dietetyki i kultury stołu. Specjalność ma charakter interdyscyplinarny i jest powiązana z takimi dziedzinami nauki i kierunkami studiów jak: zarządzanie, historia, sztuka, geografia, technologia żywności i żywienie człowieka, zootechnika, dziennikarstwo i towaroznawstwo.
Tu kształcić się będą przyszli szefowie kuchni, menedżerowie restauracji, dziennikarze kulinarni, fachowcy pracujący we wszystkich sektorach szeroko rozumianego przemysłu gastronomicznego, profesjonaliści umiejący łączyć kreatywność z wiedzą z zakresu nowoczesnych technik kulinarnych, znajomości produktów i trendów oraz z rzeczywistą znajomością zasad rynku.
Studenci kierunku zdobędą wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne, które pozwolą im na pracę w renomowanych restauracjach. Będą posiadali zarówno przygotowanie w zakresie technik kulinarnych, jak i pozyskiwania surowców roślinnych i zwierzęcych o odpowiedniej jakości i przydatności technologicznej. Będą znali zarówno historię i oblicza kuchni polskiej, ze szczególnym uwzględnieniem dań regionalnych, jak i kuchnie świata oraz historię i obyczajowość związaną z kulturą stołu. Zostaną przygotowani do prowadzenia firmy gastronomicznej zarówno od strony technologicznej, ekonomicznej i organizacyjno-prawnej, jak i do kształcenia i doskonalenia personelu oraz edukacji kulinarnej. Zdobędą umiejętności w zakresie autoprezentacji i kształtowania swojego wizerunku oraz odpowiednie zaplecze intelektualne inspirujące do własnych, autorskich poszukiwań w zakresie sztuki kulinarnej.
CEL KSZTAŁCENIA:
Zapoznanie z wiedzą:
- produktach spożywczych, składzie chemicznym surowców i specyfikacji produktów żywnościowych oraz ich cech organoleptycznych,
- o kuchniach świata
- o historii kuchni polskiej
- o procesach zachodzących w technologii gastronomicznej,
- o zasadach żywienia człowieka,
- o funkcjonowaniu restauracji,
- o kulturze stołu.
Wykształcenie umiejętności:
- rozumienia historycznego, kulturowego, technologicznego i żywieniowego kontekstu sporządzania potraw,
- doboru produktów żywnościowych do sporządzenia określonej potrawy, zasad kompozycji i twórczego podejścia do tworzenia menu,
- stosowania odpowiednich technik kulinarnych w zależności od doboru produktów i kuchni,
- świadomego kształtowania wizerunku restauracji i siebie jako szefa kuchni.
Zasady rekrutacji | AA | zwiń |
REJESTRACJA
W celu rejestracji należy wypełnić 2 dokumenty:
- podanie o przyjęcie na studia,
- kwestionariusz osobowy.
ZŁOŻENIE DOKUMENTÓW
Wymagane dokumenty oraz prezentację należy złożyć osobiście lub za pośrednictwem poczty w Punkcie Rekrutacyjnym.
Wymagane dokumenty rekrutacyjne:
- Świadectwo dojrzałości lub odpis + kserokopia
- Świadectwo ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej + kserokopia
- Kserokopia dowodu osobistego
- 2 zdjęcia o wym. 35x45 mm bez nakrycia głowy, na jasnym tle
- 1 kolorowe zdjęcie w wersji elektronicznej (na płycie)
- Dowód wpłaty opłaty rekrutacyjnej
- Prezentacja (na płycie)
W celu rejestracji należy wypełnić 2 dokumenty:
- podanie o przyjęcie na studia,
- kwestionariusz osobowy.
ZŁOŻENIE DOKUMENTÓW
Wymagane dokumenty oraz prezentację należy złożyć osobiście lub za pośrednictwem poczty w Punkcie Rekrutacyjnym.
Wymagane dokumenty rekrutacyjne:
- Świadectwo dojrzałości lub odpis + kserokopia
- Świadectwo ukończenia szkoły ponadgimnazjalnej + kserokopia
- Kserokopia dowodu osobistego
- 2 zdjęcia o wym. 35x45 mm bez nakrycia głowy, na jasnym tle
- 1 kolorowe zdjęcie w wersji elektronicznej (na płycie)
- Dowód wpłaty opłaty rekrutacyjnej
- Prezentacja (na płycie)
Terminy rekrutacyjne | AA | zwiń |
6 maja - 30 września
Opłaty | AA | zwiń |
Opłata rekrutacyjna - 900 zł
Czesne w wysokości:
I rok studiów - 8000 zł/semestr
II rok studiów - 8000 zł/semestr
III rok studiów - 8000 zł/semestr
VII semestr - 8000 zł/semestr
Czesne za VII semestr zawiera koszty obrony pracy dyplomowej.
Czesne w wysokości:
I rok studiów - 8000 zł/semestr
II rok studiów - 8000 zł/semestr
III rok studiów - 8000 zł/semestr
VII semestr - 8000 zł/semestr
Czesne za VII semestr zawiera koszty obrony pracy dyplomowej.
Dziekanat/sekretariat | AA | zwiń |
VIAMODA INDUSTRIAL
A : ul. Arabska 7A, 03-977 Warszawa- POLAND
E : rektorat@viamoda.edu.pl
T : +48 506 561 984
REKRUTACJA
E : rekrutacja@viamoda.edu.pl
T : +48 506 561 999
A : ul. Arabska 7A, 03-977 Warszawa- POLAND
E : rektorat@viamoda.edu.pl
T : +48 506 561 984
REKRUTACJA
E : rekrutacja@viamoda.edu.pl
T : +48 506 561 999