VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie

ul.Arabska 7A, 03-977 Warszawa
woj.mazowieckie
tel. (+48) 506 561 999
  • Stacjonarne
  • Niestacjonarne
  • Podyplomowe
studia I stopnia
studia II stopnia
studia jednolite
studia I stopnia
studia II stopnia
studia jednolite
studia zaoczne - studia zaoczne, studia wieczorowe - studia wieczorowe, studia zaoczne i studia wieczorowe - studia zaoczne i studia wieczorowe
System studiów
studia podyplomowe - niestacjonarne, - stacjonarne, - przez internet

Kierunek: Food Design

Kategoria: Biznes

Czas trwania (semestry): 2

Opis kierunku

AAzwiń
Pierwsze w Polsce studia podyplomowe w zakresie FOOD DESIGN zapraszają:

- pasjonatów gotowania i poszukiwaczy nowych smaków,
- miłośników pisania i czytania o jedzeniu,
- kucharzy i restauratorów,
- osoby wiążące swoją przyszłość z branżą gastronomiczną i restauracyjną, dziennikarstwem kulinarnym i promocją oryginalnych produktów spożywczych.


CELEM STUDIÓW PODYPLOMOWYCH FOOD DESIGN jest nabywanie wiedzy i doświadczenia w zakresie zarówno praktyki gastronomicznej, jak i akademickiej wiedzy dotyczącej kulinariów traktowanych jako część kultury. Czekamy na osoby, które chcą realizować ambitne przedsięwzięcia i kształtować nowe trendy w polskiej gastronomii. Program studiów prezentuje szerokie spektrum zagadnień związanych zarówno ze znajomością technik kulinarnych i kuchni świata, autorskim komponowaniem dań, estetyką i designem kulinarnym, jak i antropologią i historią smaku.


ABSOLWENCI BĘDĄ PRZYGOTOWANI DO wykonywania zadań z zakresu technik i technologii kulinarnych. Posiądą zaawansowaną wiedzę i umiejętności w obszarze projektowania i komponowania dań i potraw w oparciu o podstawowe kanony dietetyki i zasady racjonalnego odżywiania. Zdobędą wiedzę z zakresu historii i obyczajowości związanych z kulturą stołu, pochodzenia produktów kulinarnych i możliwości ich wykorzystania. Będą przygotowani do podejmowania decyzji i twórczego rozwiązywania problemów związanych z przetwórstwem, przechowywaniem, kontrolą i obrotem żywności.


ABSOLWENCI BĘDĄ PRZYGOTOWANI DO PRACY JAKO:

- szefowie kuchni,
- menedżerowie restauracji,
- dziennikarze kulinarni,
- fachowcy pracujący we wszystkich sektorach szeroko rozumianego przemysłu gastronomicznego i administracji,
- profesjonaliści umiejący łączyć kreatywność z wiedzą z zakresu nowoczesnych technik kulinarnych, znajomości produktów i trendów oraz z rzeczywistą znajomością zasad rynku.


CELEM KSZTAŁCENIA JEST:

- poszerzenie wiedzy i doskonalenie umiejętności zawodowych dla szerokiej rzeszy pracowników branży gastronomicznej,
- zdobycie wiedzy i podstawowych zasad marketingowych w tej branży przez pracowników firm zajmujących się gastronomią w szerokim zakresie,
- przygotowanie kadry kierowniczej dla gastronomii,
- przygotowanie kadry do wdrażania i stosowania systemów jakości.


PREFEROWANE MIEJSCA I STANOWISKA PRACY DLA ABSOLWENTÓW STUDIÓW:

- restauracje i zakłady gastronomiczne,
- redakcje czasopism, serwisy, blogi i inne media kulinarne, firmy doradcze i konsultingowe, administracja państwowa.

STUDIA PODYPLOMOWE ADRESOWANE SĄ DO:

- absolwentów studiów wyższych pierwszego / drugiego stopnia / jednolitych studiów magisterskich



ABSOLWENCI ZDOBĘDĄ POSZERZONĄ WIEDZĘ Z ZAKRESU:

- projektowania żywności,
- nowych trendów i osiągnięć w obszarze gastronomii,
- innowacyjnego podejścia w kreowaniu przedsięwzięć na rynku kulinarnym,
- znajomości kontekstu historycznego i specyfiki kuchni polskiej w jej regionalnych odmianach,
- zasad wykorzystania designu w kreowaniu marki produktu,
- prostych i złożonych zadań inżynierskich z zakresu technik gastronomicznych,
- budowy i eksploatacji urządzeń gastronomicznych,
- procesów zachodzących podczas przetwarzania i przechowywania materiałów biologicznych,
- sposobów wykorzystywania współczesnych narzędzi marketingowych.


W ramach programu będą odbywały się warsztaty i ćwiczenia oraz wykłady połączone z seminariami. Prowadzący podzielą się swoją fachową wiedzą i doświadczeniem prezentując wiele aspektów określonych zagadnień na konkretnych przykładach.
W programie studiów szczególna uwaga będzie przywiązywana do zajęć praktycznych w nowoczesnych kuchniach, restauracjach i małych zakładach gastronomicznych.
Po pierwszym semestrze studenci będą wybierali temat pracy dyplomowej, której obrona na zakończenie studiów będzie podstawą uzyskania dyplomu.

Zasady rekrutacji

AAzwiń
ZASADY NABORU

Kandydaci na studia podyplomowe składają dokumenty:

- odpis dyplomu ukończenia studiów (co najmniej licencjackich)
- formularz osobowy - dwa egzemplarze - pobierz
- podanie o przyjęcie na studia - jeden egzemplarz - pobierz
- umowę - dwa egzemplarze
- 2 zdjęcia zgodne z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych (35 mm x 45 mm)
- kserokopię dowodu osobistego (pracownik Viamoda Szkoła Wyższa - VMI Szkoła Kulinarna poświadcza za zgodność z oryginałem)
- potwierdzenie wniesienia opłaty rekrutacyjnej.

Dokumenty można złożyć osobiście w Biurze Rekrutacji bądź wysłać pocztą (list polecony.

Terminy rekrutacyjne

AAzwiń
TERMINY REKRUTACJI 2014

6 maja - 30 września

Opłaty

AAzwiń
Opłata rekrutacyjna: 500 zł

Opłata jednorazowa:

11000 zł za dwa semestry - dotyczy roku akademickiego 2014/2015

System ratalny:

- za pierwszy semestr: 6000 zł (płatne 7 dni od podpisania umowy)
- za drugi semestr: 6000 zł (płatne do 10 stycznia 2015r.)

Dziekanat/sekretariat

AAzwiń
VIAMODA INDUSTRIAL

A : ul. Arabska 7A, 03-977 Warszawa- POLAND
E : rektorat@viamoda.edu.pl
T : +48 506 561 984

REKRUTACJA

E : rekrutacja@viamoda.edu.pl
T : +48 506 561 999