VIAMODA Szkoła Wyższa w Warszawie
ul.Arabska 7A,
03-977
Warszawa
woj.mazowieckie
tel. (+48) 506 561 999
- Stacjonarne
- Niestacjonarne
- Podyplomowe
studia I stopnia
studia II stopnia
studia jednolite
studia I stopnia
studia II stopnia
studia jednolite
- studia zaoczne, - studia wieczorowe, - studia zaoczne i studia wieczorowe
System studiów
- niestacjonarne, - stacjonarne, - przez internet
Kierunek: Food Design
Kategoria: Biznes
Tryb: studia podyplomowe
Czas trwania (semestry): 2
Opis kierunku | AA | zwiń |
Pierwsze w Polsce studia podyplomowe w zakresie FOOD DESIGN zapraszają:
- pasjonatów gotowania i poszukiwaczy nowych smaków,
- miłośników pisania i czytania o jedzeniu,
- kucharzy i restauratorów,
- osoby wiążące swoją przyszłość z branżą gastronomiczną i restauracyjną, dziennikarstwem kulinarnym i promocją oryginalnych produktów spożywczych.
CELEM STUDIÓW PODYPLOMOWYCH FOOD DESIGN jest nabywanie wiedzy i doświadczenia w zakresie zarówno praktyki gastronomicznej, jak i akademickiej wiedzy dotyczącej kulinariów traktowanych jako część kultury. Czekamy na osoby, które chcą realizować ambitne przedsięwzięcia i kształtować nowe trendy w polskiej gastronomii. Program studiów prezentuje szerokie spektrum zagadnień związanych zarówno ze znajomością technik kulinarnych i kuchni świata, autorskim komponowaniem dań, estetyką i designem kulinarnym, jak i antropologią i historią smaku.
ABSOLWENCI BĘDĄ PRZYGOTOWANI DO wykonywania zadań z zakresu technik i technologii kulinarnych. Posiądą zaawansowaną wiedzę i umiejętności w obszarze projektowania i komponowania dań i potraw w oparciu o podstawowe kanony dietetyki i zasady racjonalnego odżywiania. Zdobędą wiedzę z zakresu historii i obyczajowości związanych z kulturą stołu, pochodzenia produktów kulinarnych i możliwości ich wykorzystania. Będą przygotowani do podejmowania decyzji i twórczego rozwiązywania problemów związanych z przetwórstwem, przechowywaniem, kontrolą i obrotem żywności.
ABSOLWENCI BĘDĄ PRZYGOTOWANI DO PRACY JAKO:
- szefowie kuchni,
- menedżerowie restauracji,
- dziennikarze kulinarni,
- fachowcy pracujący we wszystkich sektorach szeroko rozumianego przemysłu gastronomicznego i administracji,
- profesjonaliści umiejący łączyć kreatywność z wiedzą z zakresu nowoczesnych technik kulinarnych, znajomości produktów i trendów oraz z rzeczywistą znajomością zasad rynku.
CELEM KSZTAŁCENIA JEST:
- poszerzenie wiedzy i doskonalenie umiejętności zawodowych dla szerokiej rzeszy pracowników branży gastronomicznej,
- zdobycie wiedzy i podstawowych zasad marketingowych w tej branży przez pracowników firm zajmujących się gastronomią w szerokim zakresie,
- przygotowanie kadry kierowniczej dla gastronomii,
- przygotowanie kadry do wdrażania i stosowania systemów jakości.
PREFEROWANE MIEJSCA I STANOWISKA PRACY DLA ABSOLWENTÓW STUDIÓW:
- restauracje i zakłady gastronomiczne,
- redakcje czasopism, serwisy, blogi i inne media kulinarne, firmy doradcze i konsultingowe, administracja państwowa.
STUDIA PODYPLOMOWE ADRESOWANE SĄ DO:
- absolwentów studiów wyższych pierwszego / drugiego stopnia / jednolitych studiów magisterskich
ABSOLWENCI ZDOBĘDĄ POSZERZONĄ WIEDZĘ Z ZAKRESU:
- projektowania żywności,
- nowych trendów i osiągnięć w obszarze gastronomii,
- innowacyjnego podejścia w kreowaniu przedsięwzięć na rynku kulinarnym,
- znajomości kontekstu historycznego i specyfiki kuchni polskiej w jej regionalnych odmianach,
- zasad wykorzystania designu w kreowaniu marki produktu,
- prostych i złożonych zadań inżynierskich z zakresu technik gastronomicznych,
- budowy i eksploatacji urządzeń gastronomicznych,
- procesów zachodzących podczas przetwarzania i przechowywania materiałów biologicznych,
- sposobów wykorzystywania współczesnych narzędzi marketingowych.
W ramach programu będą odbywały się warsztaty i ćwiczenia oraz wykłady połączone z seminariami. Prowadzący podzielą się swoją fachową wiedzą i doświadczeniem prezentując wiele aspektów określonych zagadnień na konkretnych przykładach.
W programie studiów szczególna uwaga będzie przywiązywana do zajęć praktycznych w nowoczesnych kuchniach, restauracjach i małych zakładach gastronomicznych.
Po pierwszym semestrze studenci będą wybierali temat pracy dyplomowej, której obrona na zakończenie studiów będzie podstawą uzyskania dyplomu.
- pasjonatów gotowania i poszukiwaczy nowych smaków,
- miłośników pisania i czytania o jedzeniu,
- kucharzy i restauratorów,
- osoby wiążące swoją przyszłość z branżą gastronomiczną i restauracyjną, dziennikarstwem kulinarnym i promocją oryginalnych produktów spożywczych.
CELEM STUDIÓW PODYPLOMOWYCH FOOD DESIGN jest nabywanie wiedzy i doświadczenia w zakresie zarówno praktyki gastronomicznej, jak i akademickiej wiedzy dotyczącej kulinariów traktowanych jako część kultury. Czekamy na osoby, które chcą realizować ambitne przedsięwzięcia i kształtować nowe trendy w polskiej gastronomii. Program studiów prezentuje szerokie spektrum zagadnień związanych zarówno ze znajomością technik kulinarnych i kuchni świata, autorskim komponowaniem dań, estetyką i designem kulinarnym, jak i antropologią i historią smaku.
ABSOLWENCI BĘDĄ PRZYGOTOWANI DO wykonywania zadań z zakresu technik i technologii kulinarnych. Posiądą zaawansowaną wiedzę i umiejętności w obszarze projektowania i komponowania dań i potraw w oparciu o podstawowe kanony dietetyki i zasady racjonalnego odżywiania. Zdobędą wiedzę z zakresu historii i obyczajowości związanych z kulturą stołu, pochodzenia produktów kulinarnych i możliwości ich wykorzystania. Będą przygotowani do podejmowania decyzji i twórczego rozwiązywania problemów związanych z przetwórstwem, przechowywaniem, kontrolą i obrotem żywności.
ABSOLWENCI BĘDĄ PRZYGOTOWANI DO PRACY JAKO:
- szefowie kuchni,
- menedżerowie restauracji,
- dziennikarze kulinarni,
- fachowcy pracujący we wszystkich sektorach szeroko rozumianego przemysłu gastronomicznego i administracji,
- profesjonaliści umiejący łączyć kreatywność z wiedzą z zakresu nowoczesnych technik kulinarnych, znajomości produktów i trendów oraz z rzeczywistą znajomością zasad rynku.
CELEM KSZTAŁCENIA JEST:
- poszerzenie wiedzy i doskonalenie umiejętności zawodowych dla szerokiej rzeszy pracowników branży gastronomicznej,
- zdobycie wiedzy i podstawowych zasad marketingowych w tej branży przez pracowników firm zajmujących się gastronomią w szerokim zakresie,
- przygotowanie kadry kierowniczej dla gastronomii,
- przygotowanie kadry do wdrażania i stosowania systemów jakości.
PREFEROWANE MIEJSCA I STANOWISKA PRACY DLA ABSOLWENTÓW STUDIÓW:
- restauracje i zakłady gastronomiczne,
- redakcje czasopism, serwisy, blogi i inne media kulinarne, firmy doradcze i konsultingowe, administracja państwowa.
STUDIA PODYPLOMOWE ADRESOWANE SĄ DO:
- absolwentów studiów wyższych pierwszego / drugiego stopnia / jednolitych studiów magisterskich
ABSOLWENCI ZDOBĘDĄ POSZERZONĄ WIEDZĘ Z ZAKRESU:
- projektowania żywności,
- nowych trendów i osiągnięć w obszarze gastronomii,
- innowacyjnego podejścia w kreowaniu przedsięwzięć na rynku kulinarnym,
- znajomości kontekstu historycznego i specyfiki kuchni polskiej w jej regionalnych odmianach,
- zasad wykorzystania designu w kreowaniu marki produktu,
- prostych i złożonych zadań inżynierskich z zakresu technik gastronomicznych,
- budowy i eksploatacji urządzeń gastronomicznych,
- procesów zachodzących podczas przetwarzania i przechowywania materiałów biologicznych,
- sposobów wykorzystywania współczesnych narzędzi marketingowych.
W ramach programu będą odbywały się warsztaty i ćwiczenia oraz wykłady połączone z seminariami. Prowadzący podzielą się swoją fachową wiedzą i doświadczeniem prezentując wiele aspektów określonych zagadnień na konkretnych przykładach.
W programie studiów szczególna uwaga będzie przywiązywana do zajęć praktycznych w nowoczesnych kuchniach, restauracjach i małych zakładach gastronomicznych.
Po pierwszym semestrze studenci będą wybierali temat pracy dyplomowej, której obrona na zakończenie studiów będzie podstawą uzyskania dyplomu.
Zasady rekrutacji | AA | zwiń |
ZASADY NABORU
Kandydaci na studia podyplomowe składają dokumenty:
- odpis dyplomu ukończenia studiów (co najmniej licencjackich)
- formularz osobowy - dwa egzemplarze - pobierz
- podanie o przyjęcie na studia - jeden egzemplarz - pobierz
- umowę - dwa egzemplarze
- 2 zdjęcia zgodne z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych (35 mm x 45 mm)
- kserokopię dowodu osobistego (pracownik Viamoda Szkoła Wyższa - VMI Szkoła Kulinarna poświadcza za zgodność z oryginałem)
- potwierdzenie wniesienia opłaty rekrutacyjnej.
Dokumenty można złożyć osobiście w Biurze Rekrutacji bądź wysłać pocztą (list polecony.
Kandydaci na studia podyplomowe składają dokumenty:
- odpis dyplomu ukończenia studiów (co najmniej licencjackich)
- formularz osobowy - dwa egzemplarze - pobierz
- podanie o przyjęcie na studia - jeden egzemplarz - pobierz
- umowę - dwa egzemplarze
- 2 zdjęcia zgodne z wymaganiami stosowanymi przy wydawaniu dowodów osobistych (35 mm x 45 mm)
- kserokopię dowodu osobistego (pracownik Viamoda Szkoła Wyższa - VMI Szkoła Kulinarna poświadcza za zgodność z oryginałem)
- potwierdzenie wniesienia opłaty rekrutacyjnej.
Dokumenty można złożyć osobiście w Biurze Rekrutacji bądź wysłać pocztą (list polecony.
Terminy rekrutacyjne | AA | zwiń |
TERMINY REKRUTACJI 2014
6 maja - 30 września
6 maja - 30 września
Opłaty | AA | zwiń |
Opłata rekrutacyjna: 500 zł
Opłata jednorazowa:
11000 zł za dwa semestry - dotyczy roku akademickiego 2014/2015
System ratalny:
- za pierwszy semestr: 6000 zł (płatne 7 dni od podpisania umowy)
- za drugi semestr: 6000 zł (płatne do 10 stycznia 2015r.)
Opłata jednorazowa:
11000 zł za dwa semestry - dotyczy roku akademickiego 2014/2015
System ratalny:
- za pierwszy semestr: 6000 zł (płatne 7 dni od podpisania umowy)
- za drugi semestr: 6000 zł (płatne do 10 stycznia 2015r.)
Dziekanat/sekretariat | AA | zwiń |
VIAMODA INDUSTRIAL
A : ul. Arabska 7A, 03-977 Warszawa- POLAND
E : rektorat@viamoda.edu.pl
T : +48 506 561 984
REKRUTACJA
E : rekrutacja@viamoda.edu.pl
T : +48 506 561 999
A : ul. Arabska 7A, 03-977 Warszawa- POLAND
E : rektorat@viamoda.edu.pl
T : +48 506 561 984
REKRUTACJA
E : rekrutacja@viamoda.edu.pl
T : +48 506 561 999