Państwowa Wyższa Szkoła Informatyki i Przedsiębiorczości w Łomży
ul.Akademicka 14,
18-400
Łomża
woj.podlaskie
tel. (86) 216-82-72
fax. (86) 215-66-00
- Stacjonarne
- Niestacjonarne
studia I stopnia
studia II stopnia
studia jednolite
studia I stopnia
studia II stopnia
studia jednolite
- studia zaoczne, - studia wieczorowe, - studia zaoczne i studia wieczorowe
Kierunek: Dietetyka - studia licencjackie
Tryb: studia stacjonarne
Wydział: Instytut Medyczny
Opis kierunku | AA | zwiń |
DIETETYKA
studia pierwszego stopnia (6 semestrów)
tryb studiów: stacjonarne i niestacjonarne
absolwent uzyskuje tytuł licencjata
CEL STUDIÓW:
Celem kształcenia jest przygotowanie absolwenta do samodzielnego wykonywania zawodu dietetyka.
CO ZYSKUJESZ NA STUDIACH
zyskujesz umiejętność:
* planowania i wdrażania opartego o podstawy naukowe żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dla zróżnicowanych pod wzglądem wieku, zawodu oraz warunków życia grup ludności
* oceny sposobu żywienia różnych grup ludności
* współpracy z zespołem leczącym, w tym uczestniczenie w ocenie stanu odżywiania pacjentów, stosowanie leczenia żywieniowego wspomagającego proces leczniczy licznych chorób przewlekłych
* rozpoznawania, zapobiegania i leczenia niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego
* profilaktyki i leczenia dietetycznego chorób żywieniowo-zależnych
* oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki odżywcze pacjentów
* stosowania żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem lub powstających na tle wadliwego żywienia
* prowadzenia dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów oraz sporządzanie kart dietetycznych dla pacjentów opuszczających szpital
* przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet
* opracowania dokumentacji rozliczeniowej zaopatrzenia produkcji i dystrybucji potraw
* dokonywania oceny planowanych jadłospisów i ich realizacji
* przestrzeganie prawidłowości zalecanych norm żywieniowych
* sprawdzanie jakości i estetyki wydawanych gotowych potraw
* prowadzenie działalności edukacyjnej w zakresie żywienia zapobiegającego chorobom powstającym na tle wadliwego żywienia w różnych środowiskach
* nadzorowanie wszystkich etapów produkcji potraw (organizowanie stanowiska pracy własnego i podległego zespołu zgodnie z wymogami bhp i ppoż. oraz ekologicznymi, instruowanie pracowników w zakresie użytkowania maszyn i narzędzi, nadzorowanie prawidłowości przebiegu procesów technologicznych i poszczególnych etapów przygotowywania potraw)
* niezbędnych do prowadzenia własnego gabinetu poradnictwa dietetycznego edukacji żywieniowej
* dobrej znajomości języka angielskiego, także w zakresie języka specjalistycznego
* przygotowanie do podjęcie studiów II stopnia
studia pierwszego stopnia (6 semestrów)
tryb studiów: stacjonarne i niestacjonarne
absolwent uzyskuje tytuł licencjata
CEL STUDIÓW:
Celem kształcenia jest przygotowanie absolwenta do samodzielnego wykonywania zawodu dietetyka.
CO ZYSKUJESZ NA STUDIACH
zyskujesz umiejętność:
* planowania i wdrażania opartego o podstawy naukowe żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dla zróżnicowanych pod wzglądem wieku, zawodu oraz warunków życia grup ludności
* oceny sposobu żywienia różnych grup ludności
* współpracy z zespołem leczącym, w tym uczestniczenie w ocenie stanu odżywiania pacjentów, stosowanie leczenia żywieniowego wspomagającego proces leczniczy licznych chorób przewlekłych
* rozpoznawania, zapobiegania i leczenia niedożywienia, w tym niedożywienia szpitalnego
* profilaktyki i leczenia dietetycznego chorób żywieniowo-zależnych
* oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i zapotrzebowania na makro- i mikroskładniki odżywcze pacjentów
* stosowania żywienia klinicznego z wykorzystaniem diet naturalnych oraz produktów leczniczych specjalnego żywieniowego przeznaczenia w leczeniu chorób przebiegających z niedożywieniem lub powstających na tle wadliwego żywienia
* prowadzenia dokumentacji dotyczącej żywienia pacjentów oraz sporządzanie kart dietetycznych dla pacjentów opuszczających szpital
* przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet
* opracowania dokumentacji rozliczeniowej zaopatrzenia produkcji i dystrybucji potraw
* dokonywania oceny planowanych jadłospisów i ich realizacji
* przestrzeganie prawidłowości zalecanych norm żywieniowych
* sprawdzanie jakości i estetyki wydawanych gotowych potraw
* prowadzenie działalności edukacyjnej w zakresie żywienia zapobiegającego chorobom powstającym na tle wadliwego żywienia w różnych środowiskach
* nadzorowanie wszystkich etapów produkcji potraw (organizowanie stanowiska pracy własnego i podległego zespołu zgodnie z wymogami bhp i ppoż. oraz ekologicznymi, instruowanie pracowników w zakresie użytkowania maszyn i narzędzi, nadzorowanie prawidłowości przebiegu procesów technologicznych i poszczególnych etapów przygotowywania potraw)
* niezbędnych do prowadzenia własnego gabinetu poradnictwa dietetycznego edukacji żywieniowej
* dobrej znajomości języka angielskiego, także w zakresie języka specjalistycznego
* przygotowanie do podjęcie studiów II stopnia
Zasady rekrutacji | AA | zwiń |
PRZEDMIOTY UWZGĘDNIANE W KONKURSIE ŚWIADECTW:
* do wyboru: biologia, chemia
* język obcy
Jeśli kandydat zdawał poziom rozszerzony liczbę punktów mnoży się przez 1,5.
* do wyboru: biologia, chemia
* język obcy
Jeśli kandydat zdawał poziom rozszerzony liczbę punktów mnoży się przez 1,5.
Terminy rekrutacyjne | AA | zwiń |
02.05.2012r uruchomienie systemu rekrutacyjnego (rozpoczęcie rekrutacji elektronicznej)
25.07.2012r godz. 24:00 upływa termin rejestracji za pośrednictwem Internetu oraz dokonania opłaty rekrutacyjnej
26.07.2012r godz. 15:00 udostępnienie informacji o kwalifikacji na studia w systemie rekrutacji elektronicznej
30.07.2012r rozpoczęcie przyjmowania kompletu dokumentów w Dziale Spraw Studenckich (Dziekanacie).
06.08.2012r godz. 15:30 upływa termin potwierdzenia gotowości podjęcia studiów poprzez złożenie
w Dziale Spraw Studenckich (Dziekanacie) kompletu dokumentów
08.08.2012r. udostępnienie informacji o przyjęciu na studia
25.07.2012r godz. 24:00 upływa termin rejestracji za pośrednictwem Internetu oraz dokonania opłaty rekrutacyjnej
26.07.2012r godz. 15:00 udostępnienie informacji o kwalifikacji na studia w systemie rekrutacji elektronicznej
30.07.2012r rozpoczęcie przyjmowania kompletu dokumentów w Dziale Spraw Studenckich (Dziekanacie).
06.08.2012r godz. 15:30 upływa termin potwierdzenia gotowości podjęcia studiów poprzez złożenie
w Dziale Spraw Studenckich (Dziekanacie) kompletu dokumentów
08.08.2012r. udostępnienie informacji o przyjęciu na studia
Opłaty | AA | zwiń |
Studia niestacjonarne - 1800 zł/semestr
Dziekanat/sekretariat | AA | zwiń |
(86) 216-82-70
dziekanat@pwsip.edu.pl
dziekanat@pwsip.edu.pl