Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
ul.Nowoursynowska 166,
02-787
Warszawa
woj.mazowieckie
tel. (022) 593-10-20
fax. (022) 593-10-39
- Stacjonarne
- Niestacjonarne
- Podyplomowe
studia I stopnia
studia II stopnia
studia jednolite
studia I stopnia
studia II stopnia
studia jednolite
- studia zaoczne, - studia wieczorowe, - studia zaoczne i studia wieczorowe
System studiów
- niestacjonarne, - stacjonarne, - przez internet
Kierunek: Zootechnika - studia inżynierskie
Tryb: studia niestacjonarne
Wydział: Wydział Nauk o Zwierzętach
Opis kierunku | AA | zwiń |
STUDIA I STOPNIA
początek zajęć semestr zimowy uzyskany tytuł inżynier
STACJONARNE (S)
limit przyjęć 140
kwalifikacja biologia lub chemia lub matematyka czas trwania studiów 3,5 roku/7 semestrów
NIESTACJONARNE TRYB ZAOCZNY (N_Z)
limit przyjęć 140
kwalifikacja biologia lub chemia lub matematyka czas trwania studiów 4 lata/8 semestrów odpłatność 1900 zł/semestr
NIESTACJONARNE TRYB WIECZOROWY (N_W)
limit przyjęć 35
kwalifikacja biologia lub chemia lub matematyka oraz sprawdzian umiejętności jeździeckich czas trwania studiów 3,5 roku/7 semestrów odpłatność 2600 zł/semestr
STUDIA II STOPNIA
kwalifikacja test kwalifikacyjny z zakresu przedmiotów objętych standardami kształcenia dla studiów I stopnia na kierunku zootechnika oraz dyplom inżyniera uzyskany tytuł magister inżynier
STACJONARNE (S)
limit przyjęć 115
początek zajęć semestr letni
czas trwania studiów 1,5 roku/3 semestry
NIESTACJONARNE TRYB ZAOCZNY (N_Z)
limit przyjęć 60
początek zajęć semestr zimowy
czas trwania studiów 1,5 roku/3 semestry
odpłatność 2200 zł/semestr
SPECJALNOŚCI STUDIA I STOPNIA
* hodowla zwierząt (S)
* hodowla małych zwierząt użytkowych i amatorskich (S)
* zwierzęta w agroturystyce i produkcji ekologicznej (S)
* hodowla koni (N_W)
wybór specjalności: 3. semestr
STUDIA II STOPNIA (S)
* hodowla zwierząt
* dzikie zwierzęta
wybór specjalności: 1. semestr
ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW
I stopień: chemia, biochemia, podstawy ekonomii i marketingu, zoologia, anatomia zwierząt, embriologia, fizjologia, mikrobiologia, genetyka i metody doskonalenia zwierząt, żywienie zwierząt i paszoznawstwo, hodowla, chów i użytkowanie zwierząt, higiena, dobrostan i ochrona zwierząt, biologia rozrodu zwierząt, towaroznawstwo produktów pochodzenia zwierzęcego, organizacja produkcji zwierzęcej,
II stopień: genetyka molekularna, doświadczalnictwo zootechniczne, zastosowanie informatyki w hodowli zwierząt, modyfikowanie wartości odżywczej produktów pochodzenia zwierzęcego, psychologiczne, społeczne i zdrowotne aspekty relacji człowiek zwierzę, biotechnologie w produkcji pasz, doradztwo w agrobiznesie, ochrona środowiska i systemy prawne ochrony środowiska
SYLWETKA ABSOLWENTA
absolwenci otrzymują zasób wiedzy na temat teorii i praktyki racjonalnego chowu, hodowli i utrzymania zwierząt, posiadają znajomość praw rynku i marketingu rolniczego oraz umiejętność posługiwania się rachunkiem ekonomicznym, przygotowani są także w zakresie oceny wydajności produkcyjnej i towaroznawstwa produktów oraz surowców zwierzęcych
główne kierunki działalności zawodowej absolwentów obejmują prowadzenie produkcji zwierzęcej, kierowanie hodowlą na różnych szczeblach organizacyjnych, organizację zaplecza surowcowego przemysłu rolno-spożywczego, pracę w firmach paszowych i innych prowadzących obrót środkami do produkcji zwierzęcej i obrót produktami rolniczymi, pracę w instytucjach zajmujących się ochroną zwierząt i środowiska, pracę w instytucjach finansowej obsługi rolnictwa, doradztwo rolnicze, pracę w placówkach naukowo-badawczych i szkolnictwie, działalność publicystyczną w redakcjach czasopism rolniczych oraz radiowych i telewizyjnych redakcjach programów rolniczych
początek zajęć semestr zimowy uzyskany tytuł inżynier
STACJONARNE (S)
limit przyjęć 140
kwalifikacja biologia lub chemia lub matematyka czas trwania studiów 3,5 roku/7 semestrów
NIESTACJONARNE TRYB ZAOCZNY (N_Z)
limit przyjęć 140
kwalifikacja biologia lub chemia lub matematyka czas trwania studiów 4 lata/8 semestrów odpłatność 1900 zł/semestr
NIESTACJONARNE TRYB WIECZOROWY (N_W)
limit przyjęć 35
kwalifikacja biologia lub chemia lub matematyka oraz sprawdzian umiejętności jeździeckich czas trwania studiów 3,5 roku/7 semestrów odpłatność 2600 zł/semestr
STUDIA II STOPNIA
kwalifikacja test kwalifikacyjny z zakresu przedmiotów objętych standardami kształcenia dla studiów I stopnia na kierunku zootechnika oraz dyplom inżyniera uzyskany tytuł magister inżynier
STACJONARNE (S)
limit przyjęć 115
początek zajęć semestr letni
czas trwania studiów 1,5 roku/3 semestry
NIESTACJONARNE TRYB ZAOCZNY (N_Z)
limit przyjęć 60
początek zajęć semestr zimowy
czas trwania studiów 1,5 roku/3 semestry
odpłatność 2200 zł/semestr
SPECJALNOŚCI STUDIA I STOPNIA
* hodowla zwierząt (S)
* hodowla małych zwierząt użytkowych i amatorskich (S)
* zwierzęta w agroturystyce i produkcji ekologicznej (S)
* hodowla koni (N_W)
wybór specjalności: 3. semestr
STUDIA II STOPNIA (S)
* hodowla zwierząt
* dzikie zwierzęta
wybór specjalności: 1. semestr
ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW
I stopień: chemia, biochemia, podstawy ekonomii i marketingu, zoologia, anatomia zwierząt, embriologia, fizjologia, mikrobiologia, genetyka i metody doskonalenia zwierząt, żywienie zwierząt i paszoznawstwo, hodowla, chów i użytkowanie zwierząt, higiena, dobrostan i ochrona zwierząt, biologia rozrodu zwierząt, towaroznawstwo produktów pochodzenia zwierzęcego, organizacja produkcji zwierzęcej,
II stopień: genetyka molekularna, doświadczalnictwo zootechniczne, zastosowanie informatyki w hodowli zwierząt, modyfikowanie wartości odżywczej produktów pochodzenia zwierzęcego, psychologiczne, społeczne i zdrowotne aspekty relacji człowiek zwierzę, biotechnologie w produkcji pasz, doradztwo w agrobiznesie, ochrona środowiska i systemy prawne ochrony środowiska
SYLWETKA ABSOLWENTA
absolwenci otrzymują zasób wiedzy na temat teorii i praktyki racjonalnego chowu, hodowli i utrzymania zwierząt, posiadają znajomość praw rynku i marketingu rolniczego oraz umiejętność posługiwania się rachunkiem ekonomicznym, przygotowani są także w zakresie oceny wydajności produkcyjnej i towaroznawstwa produktów oraz surowców zwierzęcych
główne kierunki działalności zawodowej absolwentów obejmują prowadzenie produkcji zwierzęcej, kierowanie hodowlą na różnych szczeblach organizacyjnych, organizację zaplecza surowcowego przemysłu rolno-spożywczego, pracę w firmach paszowych i innych prowadzących obrót środkami do produkcji zwierzęcej i obrót produktami rolniczymi, pracę w instytucjach zajmujących się ochroną zwierząt i środowiska, pracę w instytucjach finansowej obsługi rolnictwa, doradztwo rolnicze, pracę w placówkach naukowo-badawczych i szkolnictwie, działalność publicystyczną w redakcjach czasopism rolniczych oraz radiowych i telewizyjnych redakcjach programów rolniczych
Zasady rekrutacji | AA | zwiń |
http://www.sggw.pl/rekrutacja/
Opłaty | AA | zwiń |
http://www.sggw.pl/rekrutacja/odplatnosc-za-studia/
Dziekanat/sekretariat | AA | zwiń |
ul. Ciszewskiego 8, 02-786 Warszawa
budynek nr 23
022 593 65 50 (51)
wnz@sggw.pl
rekrutacja 022 593 10 20
budynek nr 23
022 593 65 50 (51)
wnz@sggw.pl
rekrutacja 022 593 10 20