Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
ul.Nowoursynowska 166,
02-787
Warszawa
woj.mazowieckie
tel. (022) 593-10-20
fax. (022) 593-10-39
- Stacjonarne
- Niestacjonarne
- Podyplomowe
studia I stopnia
studia II stopnia
studia jednolite
studia I stopnia
studia II stopnia
studia jednolite
- studia zaoczne, - studia wieczorowe, - studia zaoczne i studia wieczorowe
System studiów
- niestacjonarne, - stacjonarne, - przez internet
Kierunek: Biotechnologia - studia magisterskie
Tryb: studia stacjonarne
Wydział: Międzywydziałowe Studium Biotechnologii
Opis kierunku | AA | zwiń |
STUDIA I STOPNIA STACJONARNE (S)
limit przyjęć 60
kwalifikacja biologia i (chemia lub matematyka lub fizyka i astronomia) początek zajęć semestr zimowy czas trwania studiów 3,5 roku/7 semestrów uzyskany tytuł inżynier
STUDIA II STOPNIA STACJONARNE (S)
limit przyjęć 60
kwalifikacja test kwalifikacyjny z zakresu przedmiotów objętych standardami kształcenia dla studiów I stopnia na kierunku biotechnologia oraz dyplom inżyniera początek zajęć semestr letni czas trwania studiów 1,5 roku/3 semestry uzyskany tytuł magister inżynier
SPECJALNOŚCI STUDIA II STOPNIA
* biotechnologia w produkcji roślinnej
* biotechnologia w produkcji i ochronie zdrowia zwierząt
* biotechnologia w przemyśle spożywczym wybór specjalności: 1. semestr
ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW
chemia ogólna i fizyczna, chemia organiczna, biochemia, enzymologia i techniki biochemiczne, matematyka, technologie informacyjne, bioinformatyka, fizyka z biofizyką, etyka, bioetyka, logika, psychologia, społeczne i prawne aspekty biotechnologii, ekologia, botanika, embriologia roślin, embriologia zwierząt, anatomia i histologia zwierząt, biologia komórki, biologia molekularna, fizjologia ogólna, genetyka, metody biotechnologiczne w hodowli roślin, genetyczne doskonalenie roślin, genetyczne doskonalenie zwierząt, diagnostyka molekularna roślin, mikrobiologia ogólna, metody diagnostyki mikrobiologicznej żywności, wirusologia ogólna, immunologia, immunologia rozrodu, regulacja wzrostu, różnicowania i śmierci komórek, kultury komórkowe i tkankowe, inżynieria genetyczna, modyfikacje genetyczne drobnoustrojów przemysłowych, biotechnologia gamet i zarodków, biotechnologia rozrodu zwierząt, mikro manipulacje we wspomaganiu rozrodu, metody produkcji i praktyczne wykorzystanie przeciwciał monoklonalnych, zastosowanie biotechnologii w diagnostyce i profilaktyce chorób zwierząt, inżynieria procesów biotechnologicznych, przemysłowe procesy biotechnologiczne, bioinżynieria, analiza instrumentalna produktów i procesów biotechnologicznych, sterowanie i analiza procesów biotechnologicznych, biotechnologiczne wykorzystanie bakterii, drożdży, pleśni, kultury starterowe w przemyśle spożywczym, systemy zarządzania jakością, ekologiczne aspekty biotechnologii, biotechnologia środowiskowa: fitoremediacja, biotechnologia w produkcji roślinnej i zwierzęcej, biotechnologia w przemyśle spożywczym i ochronie środowiska, biosensory, podstawy farmakologii i farmacji, alternatywne metody oceny bezpieczeństwa ksenobiotyków (leków i trucizn), ekonomika produkcji, prawo UE, prawo patentowe i ochrona własności intelektualnej i przemysłowej
SYLWETKA ABSOLWENTA
absolwenci są przygotowani do stosowania metod biotechnologicznych w działalności gospodarczej i badaniach naukowych; posiadają gruntowną wiedzę zarówno z zakresu przedmiotów leżących u podstaw biotechnologii, jak i specjalizacyjnych; posiadają znajomość selekcji i modyfikacji genetycznej (transformacji) organizmów na potrzeby produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz przemysłu spożywczego
uzyskana w czasie studiów wiedza umożliwia absolwentom podjęcie pracy w firmach farmaceutycznych, zakładach przemysłu spożywczego, ośrodkach hodowli roślin i zwierząt, placówkach naukowych, zakładach biotechnologicznych lub podobnych
limit przyjęć 60
kwalifikacja biologia i (chemia lub matematyka lub fizyka i astronomia) początek zajęć semestr zimowy czas trwania studiów 3,5 roku/7 semestrów uzyskany tytuł inżynier
STUDIA II STOPNIA STACJONARNE (S)
limit przyjęć 60
kwalifikacja test kwalifikacyjny z zakresu przedmiotów objętych standardami kształcenia dla studiów I stopnia na kierunku biotechnologia oraz dyplom inżyniera początek zajęć semestr letni czas trwania studiów 1,5 roku/3 semestry uzyskany tytuł magister inżynier
SPECJALNOŚCI STUDIA II STOPNIA
* biotechnologia w produkcji roślinnej
* biotechnologia w produkcji i ochronie zdrowia zwierząt
* biotechnologia w przemyśle spożywczym wybór specjalności: 1. semestr
ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW
chemia ogólna i fizyczna, chemia organiczna, biochemia, enzymologia i techniki biochemiczne, matematyka, technologie informacyjne, bioinformatyka, fizyka z biofizyką, etyka, bioetyka, logika, psychologia, społeczne i prawne aspekty biotechnologii, ekologia, botanika, embriologia roślin, embriologia zwierząt, anatomia i histologia zwierząt, biologia komórki, biologia molekularna, fizjologia ogólna, genetyka, metody biotechnologiczne w hodowli roślin, genetyczne doskonalenie roślin, genetyczne doskonalenie zwierząt, diagnostyka molekularna roślin, mikrobiologia ogólna, metody diagnostyki mikrobiologicznej żywności, wirusologia ogólna, immunologia, immunologia rozrodu, regulacja wzrostu, różnicowania i śmierci komórek, kultury komórkowe i tkankowe, inżynieria genetyczna, modyfikacje genetyczne drobnoustrojów przemysłowych, biotechnologia gamet i zarodków, biotechnologia rozrodu zwierząt, mikro manipulacje we wspomaganiu rozrodu, metody produkcji i praktyczne wykorzystanie przeciwciał monoklonalnych, zastosowanie biotechnologii w diagnostyce i profilaktyce chorób zwierząt, inżynieria procesów biotechnologicznych, przemysłowe procesy biotechnologiczne, bioinżynieria, analiza instrumentalna produktów i procesów biotechnologicznych, sterowanie i analiza procesów biotechnologicznych, biotechnologiczne wykorzystanie bakterii, drożdży, pleśni, kultury starterowe w przemyśle spożywczym, systemy zarządzania jakością, ekologiczne aspekty biotechnologii, biotechnologia środowiskowa: fitoremediacja, biotechnologia w produkcji roślinnej i zwierzęcej, biotechnologia w przemyśle spożywczym i ochronie środowiska, biosensory, podstawy farmakologii i farmacji, alternatywne metody oceny bezpieczeństwa ksenobiotyków (leków i trucizn), ekonomika produkcji, prawo UE, prawo patentowe i ochrona własności intelektualnej i przemysłowej
SYLWETKA ABSOLWENTA
absolwenci są przygotowani do stosowania metod biotechnologicznych w działalności gospodarczej i badaniach naukowych; posiadają gruntowną wiedzę zarówno z zakresu przedmiotów leżących u podstaw biotechnologii, jak i specjalizacyjnych; posiadają znajomość selekcji i modyfikacji genetycznej (transformacji) organizmów na potrzeby produkcji roślinnej i zwierzęcej oraz przemysłu spożywczego
uzyskana w czasie studiów wiedza umożliwia absolwentom podjęcie pracy w firmach farmaceutycznych, zakładach przemysłu spożywczego, ośrodkach hodowli roślin i zwierząt, placówkach naukowych, zakładach biotechnologicznych lub podobnych
Zasady rekrutacji | AA | zwiń |
http://www.sggw.pl/rekrutacja/
Opłaty | AA | zwiń |
http://www.sggw.pl/rekrutacja/odplatnosc-za-studia/
Dziekanat/sekretariat | AA | zwiń |
ul. Nowoursynowska 159, 02-776 Warszawa
budynek nr 37
022 593 55 81 (82)
msb@sggw.pl
rekrutacja 022 593 10 20
budynek nr 37
022 593 55 81 (82)
msb@sggw.pl
rekrutacja 022 593 10 20