Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
ul.Nowoursynowska 166,
02-787
Warszawa
woj.mazowieckie
tel. (022) 593-10-20
fax. (022) 593-10-39
- Stacjonarne
- Niestacjonarne
- Podyplomowe
studia I stopnia
studia II stopnia
studia jednolite
studia I stopnia
studia II stopnia
studia jednolite
- studia zaoczne, - studia wieczorowe, - studia zaoczne i studia wieczorowe
System studiów
- niestacjonarne, - stacjonarne, - przez internet
Kierunek: Towaroznawstwo - studia inżynierskie
Tryb: studia stacjonarne
Wydział: Międzywydziałowe Studium Towaroznawstwa
Opis kierunku | AA | zwiń |
STUDIA I STOPNIA STACJONARNE (S)
limit przyjęć 60
kwalifikacja chemia lub matematyka początek zajęć semestr zimowy czas trwania studiów 3,5 roku/7 semestrów uzyskany tytuł inżynier
STUDIA II STOPNIA STACJONARNE (S)
limit przyjęć 60
kwalifikacja test kwalifikacyjny z zakresu przedmiotów objętych standardami kształcenia dla studiów I stopnia na kierunku towaroznawstwo oraz dyplom inżyniera początek zajęć semestr letni czas trwania studiów 1,5 roku/3 semestry uzyskany tytuł magister inżynier
SPECJALIZACJE STUDIA II STOPNIA
* logistyka produktów rolniczych i żywnościowych
* ocena jakości żywności, jakość i bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym
* strategie rynkowe w agrobiznesie
* towaroznawstwo produktów warzywnych i zielarskich
* towaroznawstwo żywności
* zarządzanie jakością w łańcuchu żywnościowym
* żywność, rynek i wyżywienie
* wybór specjalizacji: 2. semestr.
ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW
I stopień: chemia nieorganiczna, fizyka, matematyka, biologia, podstawy informatyki, ekologia i ochrona środowiska, chemia organiczna, matematyka stosowana, mikroekonomia, podstawy prawa, metodyka pracy umysłowej, makroekonomia, podstawy marketingu, biochemia wybrane działy, podstawy produkcji zwierzęcej i roślinnej, ogólna technologia żywności, podstawy zarządzania, mikrobiologia wybrane działy, podstawy produkcji ogrodniczej, zarządzanie marketingowe, podstawy biotechnologii, opakowalnictwo, podstawy finansów w przedsiębiorstwach, rachunkowość, higiena produkcji, technologia materiałowa, aparatura i inżynieria procesów produkcyjnych, towaroznawstwo produktów rolniczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, towaroznawstwo żywności, przechowalnictwo, metody oceny produktów, towaroznawstwo ogrodnicze, towaroznawstwo żywności wygodnej i funkcjonalnej, zarządzanie jakością, analiza instrumentalna, logistyka, ergonomia i bezpieczeństwo pracy, statystyka matematyczna, towaroznawstwo artykułów przemysłowych, analiza sensoryczna, ochrona własności intelektualnej
II stopień: towaroznawstwo przemysłowe środki do produkcji zwierzęcej, towaroznawstwo przemysłowe środki do produkcji roślinnej, towaroznawstwo roślin przyprawowych i leczniczych, ekonomia menedżerska, standaryzacja i normalizacja, determinanty jakości wyrobów, kompleksowe zarządzanie jakością, polityka rolna i żywnościowa, giełdy towarowe, techniki komunikacji i negocjacji
SYLWETKA ABSOLWENTA
absolwenci posiadają wiedzę z zakresu towaroznawstwa i zarządzania jakością, aparatury i inżynierii procesów produkcyjnych, a także zarządzania zasobami ludzkimi w przemyśle oraz małych i średnich przedsiębiorstwach; są przygotowani do kształtowania jakości produktów poprzez projektowanie produktów, wybór surowców i technologii oraz dobór parametrów produktów uzasadnionych technologicznie, ekologicznie i ekonomicznie, do ochrony i kontroli jakości produktów
absolwenci mogą być zatrudnieni w przedsiębiorstwach produkcyjnych, przetwórstwa i obsługi rynków o różnym charakterze własności, przedsiębiorstwach i instytucjach usługowych w zakresie zarządzania jakością i informacją rynkową, instytucjach i organizacjach zajmujących się edukacją i doradztwem, urzędach kontroli i administracji państwowej, urzędach administracji samorządowej
limit przyjęć 60
kwalifikacja chemia lub matematyka początek zajęć semestr zimowy czas trwania studiów 3,5 roku/7 semestrów uzyskany tytuł inżynier
STUDIA II STOPNIA STACJONARNE (S)
limit przyjęć 60
kwalifikacja test kwalifikacyjny z zakresu przedmiotów objętych standardami kształcenia dla studiów I stopnia na kierunku towaroznawstwo oraz dyplom inżyniera początek zajęć semestr letni czas trwania studiów 1,5 roku/3 semestry uzyskany tytuł magister inżynier
SPECJALIZACJE STUDIA II STOPNIA
* logistyka produktów rolniczych i żywnościowych
* ocena jakości żywności, jakość i bezpieczeństwo w łańcuchu żywnościowym
* strategie rynkowe w agrobiznesie
* towaroznawstwo produktów warzywnych i zielarskich
* towaroznawstwo żywności
* zarządzanie jakością w łańcuchu żywnościowym
* żywność, rynek i wyżywienie
* wybór specjalizacji: 2. semestr.
ELEMENTY PROGRAMU STUDIÓW
I stopień: chemia nieorganiczna, fizyka, matematyka, biologia, podstawy informatyki, ekologia i ochrona środowiska, chemia organiczna, matematyka stosowana, mikroekonomia, podstawy prawa, metodyka pracy umysłowej, makroekonomia, podstawy marketingu, biochemia wybrane działy, podstawy produkcji zwierzęcej i roślinnej, ogólna technologia żywności, podstawy zarządzania, mikrobiologia wybrane działy, podstawy produkcji ogrodniczej, zarządzanie marketingowe, podstawy biotechnologii, opakowalnictwo, podstawy finansów w przedsiębiorstwach, rachunkowość, higiena produkcji, technologia materiałowa, aparatura i inżynieria procesów produkcyjnych, towaroznawstwo produktów rolniczych pochodzenia roślinnego i zwierzęcego, towaroznawstwo żywności, przechowalnictwo, metody oceny produktów, towaroznawstwo ogrodnicze, towaroznawstwo żywności wygodnej i funkcjonalnej, zarządzanie jakością, analiza instrumentalna, logistyka, ergonomia i bezpieczeństwo pracy, statystyka matematyczna, towaroznawstwo artykułów przemysłowych, analiza sensoryczna, ochrona własności intelektualnej
II stopień: towaroznawstwo przemysłowe środki do produkcji zwierzęcej, towaroznawstwo przemysłowe środki do produkcji roślinnej, towaroznawstwo roślin przyprawowych i leczniczych, ekonomia menedżerska, standaryzacja i normalizacja, determinanty jakości wyrobów, kompleksowe zarządzanie jakością, polityka rolna i żywnościowa, giełdy towarowe, techniki komunikacji i negocjacji
SYLWETKA ABSOLWENTA
absolwenci posiadają wiedzę z zakresu towaroznawstwa i zarządzania jakością, aparatury i inżynierii procesów produkcyjnych, a także zarządzania zasobami ludzkimi w przemyśle oraz małych i średnich przedsiębiorstwach; są przygotowani do kształtowania jakości produktów poprzez projektowanie produktów, wybór surowców i technologii oraz dobór parametrów produktów uzasadnionych technologicznie, ekologicznie i ekonomicznie, do ochrony i kontroli jakości produktów
absolwenci mogą być zatrudnieni w przedsiębiorstwach produkcyjnych, przetwórstwa i obsługi rynków o różnym charakterze własności, przedsiębiorstwach i instytucjach usługowych w zakresie zarządzania jakością i informacją rynkową, instytucjach i organizacjach zajmujących się edukacją i doradztwem, urzędach kontroli i administracji państwowej, urzędach administracji samorządowej
Zasady rekrutacji | AA | zwiń |
http://www.sggw.pl/rekrutacja/
Opłaty | AA | zwiń |
http://www.sggw.pl/rekrutacja/odplatnosc-za-studia/
Dziekanat/sekretariat | AA | zwiń |
ul. Nowoursynowska 166, 02-787 Warszawa
budynek nr 3
022 593 55 90
mst@sggw.pl
rekrutacja 022 593 10 20
budynek nr 3
022 593 55 90
mst@sggw.pl
rekrutacja 022 593 10 20