Studia Wydział Zarządzania Uniwersytet Łódzki

Uniwersytet Przyrodniczy w Poznaniu

ul.Wojska Polskiego 28, 60-637 Poznań
woj.wielkopolskie
tel. (61) 8487011, (61) 8487522
fax. (61) 846-67-16
  • Stacjonarne
  • Niestacjonarne
  • Podyplomowe
studia I stopnia
studia II stopnia
studia jednolite
studia I stopnia
studia II stopnia
studia jednolite
studia zaoczne - studia zaoczne, studia wieczorowe - studia wieczorowe, studia zaoczne i studia wieczorowe - studia zaoczne i studia wieczorowe
System studiów
studia podyplomowe - niestacjonarne, - stacjonarne, - przez internet

Kierunek: Technologia żywności i żywienie człowieka - studia inżynierskie

Wydział: Wydział Nauk o Żywności i Żywieniu

Opis kierunku

AAzwiń
Technologia żywności i żywienie człowieka - studia stacjonarne (inżynierskie) I stopnia trwają 7 semestrów a niestacjonarne 8 semestrów. Program obejmuje przedmioty chemiczno-biologiczne, inżynieryjne i społeczno-ekonomiczne, przygotowujące absolwentów w zakresie surowców i przetwarzania artykułów żywnościowych, organizacji i kierowania zakładami przetwórczymi, kontroli i przebiegu procesów technologicznych. Przykładowe przedmioty i treści kształcenia: matematyka, chemia, biofizyka, biochemia i mikrobiologia żywności, biotechnologia, inżynieria procesowa, analiza żywności, żywienie człowieka, podstawy dietetyki, higieny i toksykologii.

Zasady rekrutacji

AAzwiń
Podstawą postępowania kwalifikacyjnego jest punktacja wynikająca z podsumowania:
1)wyników egzaminu maturalnego (nowa matura) na poziomie podstawowym i/lub rozszerzonym lub egzaminu dojrzałości (stara matura) części pisemnej i ustnej z jednego wybranego przedmiotu kierunkowego (biologia albo chemia, albo fizyka z astronomią, albo matematyka), stanowiąca 80% punktów,
2)wyników z części pisemnej egzaminu maturalnego z języka polskiego i języka obcego nowożytnego na poziomie podstawowym lub rozszerzonym (wynik lepszy), albo części pisemnej lub ustnej egzaminu dojrzałości (ocena lepsza) 20% punktów. W przypadku kandydata, który na egzaminie dojrzałości nie zdawał języka obcego w punktacji uwzględniona zostanie ocena uzyskana na świadectwie ukończenia szkoły średniej.

Terminy rekrutacyjne

AAzwiń
Bliższe szczegóły po adresem : http://rekrutacja.puls.edu.pl

Opłaty

AAzwiń
Bliższe szczegóły po adresem : http://rekrutacja.puls.edu.pl

Dziekanat/sekretariat

AAzwiń
60-637 Poznań, ul. Wojska Polskiego 28,
tel.: (61) 848-70-95, 848-70-97
dietetyka, towaroznawstwo, technologia żywności i żywienie człowieka

www.up.poznan.pl/wnoziz
e-mail: wtz_dz@up.poznan.pl